Livsstil · Sinnesfrid · Utmattning

Mars och Venus

Igår var en dag med lite mer balans. Jag var ute i solen och njöt av allt det vackra som blommar och frodas överallt.
Jag promenerade men satt också en stund i lugn och ro i gröngräset. Växlade mellan aktivitet och vila. Mellan rörelse och stillhet. Båda behövs. Att hitta balans för att inte trötta ut men inte heller vila för mycket. Kroppen och själen behöver vara igång också. Inte lätt att känna var gränserna går just nu.
Det finns olika verktyg och strategier man kan använda för att hantera livet och må bättre på olika sätt.
Å ena sidan kan man lära sig förändra sina tankemönster och beteenden genom till exempel KBT och å andra sidan kan man öva sig i acceptans genom ACT. Det finns många fler verktyg och strategier men de här intresserar mig lite extra just nu.
Det kan tyckas motsägelsefullt men jag tror att man i olika lägen behöver olika strategier. Därför är de inte motpoler i mina ögon. Jag tror att man behöver en verktygslåda ibland i livet. Man behöver ibland ta hjälp av det ena och ibland av det andra.
Men det svåra kan vara att veta när det är lämpligt att använda det ena eller det andra. Lika svårt är det för mig att veta vad det innebär att lyssna på kroppen när jag inte är riktigt van att göra det. Vad är det egentligen den behöver nu?
Behövs mer vila eller behöver kroppen träning nu? Vad betyder tröttheten? Ska jag utmana den nu genom aktivitet eller ska jag vila mer för återhämtning? Jag måste helt enkelt prova mig fram. Tills jag lär mig att förstå min kropps signaler lite bättre.
Det är ingen annan som vet vad jag behöver så jag behöver lära mig förstå det själv. När en annan behöver vila kanske jag behöver röra på mig och tvärtom. Vi fungerar olika i olika lägen i livet och utifrån var vi är just nu i kropp och själ.
Att lära mig att lyssna på min kropp och själ och försöka följa dem lite mer är något av det svåraste jag har gjort. Det är som om hjärnan har ett annat språk än kroppen och själen. Som om hjärnan är från Mars medan kropp och själ är från Venus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s