Vissa livsmedel kan påverka vårt immunförsvar genom att trigga igång inflammation i kroppen. Inflammationen kan pågå i det tysta men till slut börjar vi märka av symptom. För den som har en autoimmun sjukdom så är det så att kroppens eget immunförsvar attackerar den egna vävnaden på olika vis. I mitt fall är det huden som genom det får symptom som eksem som fjällar och kliar. Om man har den sjukdom som min son har så innebär symtomen svår värk eftersom benvävnaderna attackeras.
Idag läste jag om att Karolinska institutet funnit att Fibromyalgi också orsakas av inflammation. Mina funderingar är då kring det här med utmattning eller för den delen depression. Tänk om även de har sin grund i inflammation? Det skulle väl inte vara helt otroligt om det är så. Både kroppen och hjärnan påverkas av inflammationen vi går runt med i kroppen. Ju mer forskning som dyker upp kring de här sambanden liksom forskning som nu sett hur stor inverkan tarmbakterier har på vår hälsa desto mer övertygad blir jag om vilken viktig grund det är att bygga hälsa med hjälp av kosten. Den är givetvis inte ensam om att påverka. Det finns fler livsstilsfaktorer som påverkar vår hälsa. Men kosten är en viktig del.
Den autoimmuna kosthållningen handlar först om att ta bort sådant som man vet att det är risk att man reagerar emot. De livsmedel som man förstått att flest människor reagerar mot och som därför triggar immunförsvaret att gå igång. Men det är också viktigt att på olika sätt läka tarmen som på olika vis har tagit skada av de livsmedel vi reagerat på. Tarmen har börjat läcka ut sitt innehåll i kroppen och det är när det pågår som immunförsvaret går igång. I det här inlägget vill jag börja med att berätta vad vi ska undvika att äta under en tid för att i så stor utsträckning som möjligt minska risken att fortsätta påverka tarmen och immunförsvaret negativt.
Om du vill göra det här själv så rekommenderar jag att du läser in dig lite mer på ämnet. Jag rekommenderar Karl Hultén som en mycket kompetent kunskapskälla. Lyssna på podden ”Paleoteket” och leta information om AIP på nätet. Det finns väldigt mycket engelskspråkigt att läsa i ämnet och massor med recept. Karl Hultén är en resurs som är på svenska. En ny bok är på väg som han och Anna-Maria Norman skriver. Den kommer bli en riktigt bra och utförlig grund för alla som vill lära sig mer. Jag har läst det första manusutkastet och ser verkligen fram emot att den ska komma ut. Men redan nu finns Autoimmun kokbok som Karl Hultén har skrivit ihop med Cecilia Nisbet Nilsson.
Det autoimmuna protokollet (AIP) är en form av Paleokost men den är mer restriktiv kring vad man äter just på grund av att den är ämnad att motverka inflammation och bidra till att minska symptom. Vi utesluter precis som i Paleokosten allt spannmål, alla baljväxter och mejeriprodukter, socker och sötningsmedel utom honung och kokossocker.
Utöver det utesluter vi även ägg, nötter, frön och den växtfamilj som kallas potatisväxter. Potatisväxter är paprika, chili, tomat, aubergine, gojibär och vanlig potatis. Kryddhyllan behöver man också kolla igenom så att man utesluter de kryddor som innehåller någon av potatisväxterna, starka kryddor som cayennepeppar men även fröbaserade kryddor.
Vi utesluter alla tillsatser och därför behöver man läsa noggrant på innehållsförteckningen på olika livsmedel, till exempel på olika charkprodukter såväl som på kryddburkarna. Även frysta grönsaker och örter har ibland tillsatser som man kanske inte är medveten om. Vi använder inga oljor som är utvunna ur fröer och spannmål utan håller oss till olivolja, avocadoolja och kokosolja eller animaliskt fett.
Det är ovant i början att lusläsa innehållsförteckningar på alla livsmedel och välja noggrant. Det är ovant att utesluta vissa kryddor men i gengäld finns det andra man kan använda istället. Jag tror att det är lite lättare om man börjat med Paleokost eftersom den är lite mer tillåtande. Så gjorde jag och på det sättet vande jag mig mer vid att laga annan typ av mat och baka andra typer av bakverk.
Att gå över till AIP är ett ytterligare steg ifall Paleo inte hjälper. Det är ett något tuffare steg. Men om man är sjuk eller har stora besvär som påverkar en i livet så kan det vara värt det. Jag börjar nu efter ungefär fem veckor se skillnad. Mina psoriasisfläckar i ansiktet börjar minska och blekna. För mig är det värt det. Tänk om jag kan bli av med psoriasisen? Tänk om kosten påverkar min utmattning och hjälper i mitt tillfrisknande? Min mage är redan mycket tacksam. Den mår betydligt mycket bättre nu.
Det här är det första inlägget om AIP. Det kanske verkar som om jag har något lönande samarbete med Karl Hultén men så är det inte. Jag berättar om honom och de resurser jag själv hittat genom att jag själv letat. De jag tycker är bra vill jag gärna dela med mig av. Imorgon eftermiddag kommer ytterligare ett inlägg där jag kommer skriva mer om hur man kan hjälpa tarmen att läka och på så sätt få möjlighet att bättre ta upp den näring som vi tillför kroppen. Vi börjar lägga grunden för att kroppen ska kunna ta vara på det vi ger den. Vi lär oss att vårda kroppen från insidan.