Livsstil · Utmattning

Olikhet är härligt!

Jag vaknar tidigt. Numera ofta vid fyra. Men ligger kvar och försöker somna om ett tag. Till sist ger jag upp och kliver ur sängen. Gör iordning en lättare frukost. Bara för mig. Om en stund ska jag förbereda frukost på sängen till ena dottern som fyller 17 år idag. Idag firar vi hennes dag.
Men just nu har jag min lugna stund. Ofta gillar jag tystnaden vid frukosten. De stunder jag vaknar före alla andra. En stund av mindfullness där jag känner dofter och smaker. Upplever med sinnena och uppskattar det jag har här och nu.
Men jag älskar också frukostarna när vi alla är lediga. När alla tre barnen är här. Då hjälps vi åt att göra frukostbuffé med lite allt möjligt som vi gillar. Varm mat och kall mat. Vi sitter ett par timmar och äter och pratar. De stunderna älskar jag. De är dyrbara och härliga.
Eller sommarens frukostar med storfamilj. Min ena syster och hennes familj tillsammans med min i Ystad. I radhuset vid havet. Där startar dagen lite lugnare med att vi vuxna kommer ner en i taget, hämtar det vi vill ha i kylen och äter frukost i lugn och ro. Efter en stund dyker en efter en av tonåringarna upp. Frukosten blir mer livlig, med prat och skratt. Alla gör iordning sin lunchmatsäck som ska tas med när vi ger oss av till stranden. Febril aktivitet och kö till badrummena.
Jag älskar dessa olika frukostar. Lugnet och tankeutrymmet ibland. Liv och rörelse, samtal och skratt ibland. Jag känner mig tacksam över att jag får uppleva dessa ytterligheter.
Men just nu är det skönt med lugnet. Just nu behöver jag mycket av det för att må bra. Återhämta kraft. Nu tankar jag lite ro. Jag har det bra här och nu.
Om några timmar firar vi dottern i min ena systers trädgård. De erbjöd oss att fira där nu när vädret är så fint. Det blir så varmt inne i min lägenhet. Solen står på in genom fönsterna hela eftermiddagen och kvällen. Termometern inne visar på närmare 30 grader.  Då är det svårt att vara här och fira.
Barnen och jag hade planerat att samla våra gäster och gå iväg till en liten park i närheten. Där tänkte vi att vi kunde ha picknick och fira. Men erbjudandet om att vara i lugn och ro i min systers trädgård togs med glädje emot.
Jag har bit för bit skapat ett hem jag trivs i nu igen. Små steg. Men nu är det klart och jag känner glädje över att se mig omkring här hemma. Nu kan jag trivas, få återhämtning och känna lugn här. Att ta lite i taget var bra. Det tog tid men nu är det färdigt. Och jag körde inte slut på mig själv.
Att försöka hålla en balans mellan att göra och att vara som jag mår bra av är viktigt. Att ta lite i taget. Att våga be om hjälp ibland. Att visa mig själv medkänsla. Att inte ställa för höga krav på mig själv och ryckas med och gå in i gamla mönster. Det är viktigt. Och det är en process att komma ihåg och öva på varje dag.
En lugn start med min frukost i tystnaden och närvaron är en bra början. En start med flera tankar kring hur härligt det är med olikhet. Att det inte alltid är samma. Frukostar, möblering, göra och vara. En dag och flera tankar. Minnen som är härliga. Tacksamhet över här och nu. Snart firar vi dottern och samlas med den större familjen. Mina systrar och deras familjer. Kärlek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s