Blogg · Livsstil

Syre är livsviktigt.

Varför är det ofta så att vi prioriterar vår egen påfyllning allra sist? När jag pratar med människor omkring mig så verkar det vara vanligt framför allt bland kvinnor. Andras behov går ofta före. Framför allt när vi fått barn. Det är ofta också då som det av någon outgrundlig anledning är just kvinnor som inte prioriterar sin egen påfyllning. Åtminstone verkar det vara så för väldigt många. Många som innan de fick barn hade en ganska god och jämlik balans i sin parrelation hamnar ändå där till slut. Ibland till förvåning för dem båda. 

baby-3109433_1920

Jag fördjupar mig inte i varför just här. Det finns så mycket strukturer i vår kultur och i vårt samhälle som vi lever i och där många av de här sakerna på något vis kommer omedvetet. Även när vi aktivt tror att vi försöker skapa något annat. Det finns många förklaringar till det här om du är intresserad av att fördjupa dig mer i det. Men här just nu vill jag egentligen mest trycka på hur viktigt det är att börja lägga märke till varför vi inte mår bra.

En orsak kan vara att vi inte ger oss själva påfyllning i den omfattning vi faktiskt behöver för att må bra. Vi tömmer oss själva i våra jobb och i våra privata liv, i våra relationer och i allt vi behöver fixa och ordna i vår vardag. Visst finns det påfyllning i dessa saker också men vad jag menar är att vi kanske behöver bli lite mer medvetna om att vi många gånger har en balans som pekar på minus.

pocket-watches-436567_1280

Första steget är att bli medveten om att det kanske är så att vår trötthet och irritation hänger ihop med att vi inte fyllt på oss själva tillräckligt. Nästa steg är att hitta några saker som fyller på. Några saker i våra liv som vi känner laddar oss med energi och glädje. Sedan behöver vi planera in dem i våra liv regelbundet, så ofta som vi känner att vi behöver. Och helst innan vi känner att vi behöver det. Göra det till en orubblig vana att göra de där sakerna. Se det som en insättning på ett konto för hälsa. En insättning för att i längden orka finnas där för andra och för allt vad livet erbjuder. 

wellness-589774_1280

Ofta kan vi gå runt med frustration, irritation och ilska som vi riktar både mot andra omkring oss för att vi tycker att de kräver en massa och mot oss själva. Eller att andra suger ur oss vår energi. Att andras behov är så stora att vi aldrig får någon tid över till oss själva. Att vardagens måsten och borden tar över och lämnar ingen tid över. Jag är inget undantag. Så ofta som jag har burit runt på den där irritationen och ilskan inom mig för att jag tyckt att andra borde ändra sig. Eller för att jag själv tycker att jag måste eller borde en massa. Egna krav såväl som andras. 

boat-house-2881457_1920

Men vad skulle hända om jag, om vi alla, istället började avsätta tid för påfyllning? Tid som är lika orubblig som en bokad läkartid. Som är lika viktig och som vi organiserar livet runt för att vi måste. Hur skulle det då se ut? Skulle vi då minska vår känsla av irritation, ilska och frustration? Skulle vi då ha mer energi, glädje och kärlek att ge till andra omkring oss? Skulle vi då tycka lite mer om oss själva? Skulle vi då kanske rent av ha mer energi och ork och egentligen bli mer effektiva i allt vi gör? 

Jag tänker att när vi själva börjar tänka att det är vårt eget ansvar att ta hand om oss så har vi också makten att förändra vår situation. När vi slutar lägga skulden utanför oss själva och istället försöker hitta sätt att organisera våra liv så att vi tar oss tid för oss själva för att verkligen ägna oss åt att bygga hälsa så växer vi starka. När vi tar makten i att det är vi själva som allra bäst kan fylla på oss med det vi behöver så har vi också bäst chans att faktiskt må så bra vi bara kan.

dumbbells-2465478_1920

När vi gör det så kan mötena med andra antagligen bli så mycket bättre. Jag tror att vi alla men framför allt vi kvinnor behöver bli mycket bättre på att fylla på med sådant vi mår bra av och avsätta tid för att bygga vår hälsa och vårt välmående. Vi behöver sluta be om ursäkt för att vi tar hand om oss själva. Det är en förutsättning för att kunna finnas där för någon annan.

Ett av mina sätt att fylla på är att vandra ute i naturen. Det finns nästan inget annat som kan slå det. Ett annat sätt är att umgås med nära och kära eller vänner som jag vet att jag mår bra omkring. Ytterligare ett är att hitta sammanhang där det är nära till humor och skratt. Något som jag också verkligen älskar och som gör mig glad in i själen är att dansa.

 

20181011_150230

Vilka är dina sätt att fylla på? Det kan vara otroligt hjälpsamt att försöka göra en lista som du sedan använder dig av och försöker få in åtminstone några i din vardag varje vecka. Om det inte finns så mycket du kan lista så kanske det kan vara en bra idé att börja utforska vilka saker eller sammanhang som gör att du känner dig påfylld.

Att hitta sätt att fylla på dig själv är livsviktigt. Det är inget vi ska lägga i andras händer eller hoppas på att det någon gång finns tid över för. Det är du själv som skapar det. Det har blivit en av mina uppgifter nu. Att lära mig fylla på mig själv. Genom att ge mig själv syre i livet så kan jag också ge till andra på ett mer kärleksfullt sätt och med större glädje. Med mer syre ökar orken, energin och hälsan. Syre i form av allt det som fyller på mig. Syre är livsviktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s