Blogg · Recept

Benbuljong

Att dricka benbuljong eller berika soppor och grytor med benbuljong är värdefullt för att läka tarmen. Det är inte särskilt svårt att göra. Det som krävs är bara att man har tid. Det sköter sig självt när man väl har satt igång det men behöver puttra i många timmar för att bli riktigt bra. Det recept som jag har använt grundar sig på Autoimmun kokbok, skriven av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson. Jag har använt deras recept som bas när det kommer till innehåll och proportioner men kryddat efter vad jag själv vill ha i buljongen.

Här kommer receptet som ryms i en stor gryta:

1 kg ben

3 liter vatten

3 msk färskpressad citronjuice

1 msk äppelcidervinäger

2 lagerblad

Salt (ungefär en tesked per liter vatten)

Valfria kryddor. Förslaget i kokboken är hel svartpeppar, libbsticka och grovt hackad selleri. Jag själv brukar välja hel svartpeppar och hel kryddpeppar för det har jag oftast hemma. Man kan ha olika typer av lök och rotgrönsaker också i om man vill. Det bestämmer man själv utifrån vad man gillar.

pixlr_20180906161702578-1

Jag använder märgben av nöt och gärna också kycklingben för att få lite mer broskrika ben. Men man kan använda vilken typ av ben man vill och beroende på vad man får tag på. Om man inte har en stor gryta som rymmer allt så kan man ju fördela på flera grytor så att man slipper koka buljong så ofta.

Lägg benen i grytan och fyll på med vatten så att benen är täckta. Lägg i salt, kryddor, eventuella grönsaker och häll i äppelcidervinäger och den färskpressade citronjuicen

Citronjuicens funktion är att hjälpa till att laka ur mineralerna ur benen. 

Benbuljongen får sedan koka upp och småputtra under många timmar, alltifrån 6 timmar till 48 timmar. Jag brukar koka min mellan 12 och 24 timmar.

Sila ifrån benen och fördela buljongen i burkar, lådor eller istärningsblock. Du kan frysa in lagom storlekar så att du kan ta fram vid behov.

När du dricker benbuljong så får du i dig en mängd mineraler, kalcium, olika aminosyror och särskilt glycin. Inte nog med att det gör gott för magen, tarmen och kroppen i övrigt, det är otroligt gott också!

Ibland lägger jag finfördelat kött, lite svamp eller annat som jag tycker om och häller på buljong och värmer. Det blir en god soppa. Jag berikar alla grytor jag gör med benbuljong och på så sätt får alla i familjen i sig av det nyttiga. 

Hoppas att du ska få många härliga buljongstunder framöver! 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s