Blogg · Livsstil · Sinnesfrid

Glädje!

I många år har jag varit på det klara med att mina tankar påverkar mina känslor. Jag har vetat att när jag tänker stressfyllda tankar så påverkar det mig även känslomässigt på olika sätt. När jag ältar, tänker eller talar om andra eller om olika saker i livet oavsett om det hör till det förflutna eller nuet i min vardag så påverkar det mina känslor och hur jag mår. Det vet nog egentligen de flesta att det är så. Ändå kan vi ofta känna oss lite som offer för omständigheterna och för andras beteende. Visst är det så att andra påverkar oss, att livet påverkar oss på olika sätt. Men en hel del kan vi också påverka själva. Om vi verkligen vill. 

web-3706562_1920

Jag vill. Av och till har jag försökt på olika sätt. Jag vet att det går att påverka en hel del i mig själv hur jag mår känslomässigt. För ungefär en vecka sedan bestämde jag mig för att på riktigt ta det här till en riktigt test. Nu undersöker jag om jag med hjälp av olika strategier kan öka glädjen i mitt liv. Jag forskar på mig själv och använder de strategier och verktyg som jag har i min kunskapsbank. Går det att med hjälp av de där strategierna öka glädjen och hur påverkar detta mitt liv på olika vis? Under tiden skriver jag om vad jag gör, om det påverkar något eller inte och i så fall hur. 

Att forska på sig själv är en bra källa till självkännedom och också till att prova olika strategier. Det är ju det enda sättet att egentligen veta om de fungerar. För mig. Om de fungerar för dig kan bara du vet. Då måste du själv testa. Det är inte alltid så att alla strategier passar alla. Det är därför det är så bra att det faktiskt finns en uppsjö av dem 🙂 Då kan du välja de som tilltalar dig och prova dem. Om du vill. 

adult-education-3258944_1920

Många gånger har jag märkt att människor är så snabba att döma ut saker utan att prova om de är verksamma. Ett annat sätt är att förminska de som har skrivit om dem eller förminska de som försöker använda dem. Jag vet egentligen inte varför. Handlar det om rädsla? Är man så inriktad på att allt måste vara väl prövat rent vetenskapligt innan man tillåter sig att testa eller ens acceptera att de får finnas? Då tror jag att man ibland kan gå miste om sådant som är riktigt bra. Visst kan man även gå på nitar men det är ju erfarenheter i livet. Vissa saker går inte att bevisa rent vetenskapligt och annat kan ta tid att bevisa. Forskning kostar pengar och det satsas inte forskning på allt. Ska vi då förkasta allt som det inte forskats på? Många saker som tidigare sågats har efter flera år till slut forskats på och blivit allmänt accepterat. Det bygger ju på att det finns några som vågar prova.

science-1182713_1920

Givetvis ska man inte utsätta sig för saker som kan vara direkt skadliga. Men ofta är vi rädda även för sådant som vi rimligtvis inte behöver vara rädda för. Jag välkomnar mångfalden. Välkomnar att det finns en uppsjö av strategier, verktyg, synsätt och mycket mer i vårt samhälle. Jag tycker att det är intressant att ta del av. Och jag känner mig fri att prova det jag vill prova. Jag provar en massa olika saker för att öka min hälsa och mitt välmående på olika sätt. Kosten är en del i de strategier jag provar.

Nu utforskar jag alltså också hur jag på olika vis kan öka glädjen i mitt liv. Jag utforskar om och hur det i sin tur påverkar mig och mitt liv. I 90 dagar ska jag helhjärtat ägna mig åt detta och skriva om det. Ni kommer säkert få läsa mer om det här men framför allt skriver jag om det i bokform. Jag får se om det blir något som sedan kanske kan vara intressant att ge ut. 

say-yes-to-the-live-2121044_1920

Tacksamhet och uppskattning av det som finns i mitt liv här och nu är en av de strategier som fungerar i mitt liv för att öka glädjen. Det ägnar jag mig åt varje dag, flera gånger under dagen. Välkommen att prova det. Skriv gärna hur det går eller om du har andra sätt att öka glädjen i ditt liv. Det skulle vara kul att få ta del av hur du brukar göra!

6 kommentarer på “Glädje!

 1. Härlig läsning. Just glädjen jobbar jag också med. Att varje dag aktivt göra något jag blir glad av. Jag lyckas inte alltid men nästan alltid. Det kan vara så enkla saker. Jag kommer med glädje följa ditt projekt och försöka mer aktivt nu jag med.

  Gillad av 1 person

   1. Jag tänker även på det du skrev om forskning. Många frågar ofta skeptiskt ”hjälper det då” Om mycket. T ex mina häxbrygder, sprängtickan, affirmationer mm. Och mitt svar är oftast. Ingen aning men det gör ingen skada och det KÄNNS bra och då BLIR det bra. Tro hjälper. Placebo hjälper också.

    Och många rynkar på näsan innan de ens provat. T ex åt att äta insekter som kommer bli vår framtidsmat. Om det är gott, är bra för våran värld så varför rynka på näsan bara av ordet insekt!? Och en god känsla kan vara bevis nog för mig 🙂

    Gillad av 1 person

   2. Exakt så!! 😊 Tänk vad mycket man går miste om i livet när man begränsar sig så mycket. Att utforska och prova, får det mig eller omvärlden att må bättre på något vis eller att överhuvudtaget själv ta ett nyfiket perspektiv på livet och på hur man kan leva det och kanske skapa är ju det som fått världen att utvecklas. Om ingen vågar prova så stannar allt av. Inget nytt skapas och ingen ny kunskap uppstår. Att utforska med nyfikenhet och prova på mig själv är vägen för mig. Det i sig ger glädje! 😊

    Gillad av 1 person

 2. Ännu ett intressant inlägg. Med dina vackra texter och val av bilder till tror jag din idé om bok är fullt genomförbar! OCH jag tror verkligen på tankens kraft. En annan som gör det är dr Joe Dispenza som bl a skrivit ”Tänk dig frisk”. Varje dag sedan i somras har jag gjort en meditation i den som tar 40 min och i korthet går ut på att; del 1; bli medveten om energin runt sig, istället för materien del 2) tänka sig att man är bara en tanke i ett stort svart ingenting och del 3) ENBART tänka på de saker, händelser, människor, hälsotillstånd, upplevelser o s v du vill ha i ditt liv. Och jag tror att denna meditation är en stor orsak till mitt snabba tillfrisknande. Ja, eftersom jag tror just på tankens kraft och att tro kan försätta berg så menar jag verkligen det, och den tillför stor GLÄDJE i mitt liv. Vi är ju ofta upptagna av det vi är oroliga för, problem o s v, men tänk att varje dag ägna en stund åt att uppleva det man önskar i livet istället. Det är Power;)

  Gillad av 1 person

  1. Tack! ❤ Jag blir så glad av dina ord och av att du delar med dig så generöst av dig själv och dina egna tankar. Det betyder jättemycket! ❤ Det är så härligt att kommunicera kring de här sakerna 😊. Tack för tipset. Det ska jag prova. Jag har en liknande meditation som jag gjort på egen hand och det du beskriver är väldigt mycket i linje med den. Så min egen meditation kommer bli berikad av den du beskriver.
   Jag tror precis som du på tankens kraft och just nu går jag in för det extra mycket i mitt eget experiment 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s