Livsstil

Livspusslet

Pusselbitarna i livet. Hur får man ihop dem? Allt man måste göra och hinna i sitt familjeliv och på jobbet. I liv som bara snurrar fortare och fortare. Många runtomkring verkar jonglera allt så perfekt. Jobb, familj, aktiviteter, socialt liv, träning, resor och ekonomi. Många verkar ha allt och kunna göra allt när man läser statusuppdateringar, bloggar och hör folk berätta. Det perfekta livet och den senaste outfiten.
Men så finns det också många som verkligen inte har allt men de visar inte upp det. De kämpar i tysthet och försöker få livet att gå ihop. Medan de precis som jag undrar hur man får ihop allt. Får de som verkar så lyckade och fulla av energi verkligen ihop allt så perfekt eller är det bara en yttre bild de visar? Deras liv såväl som deras välvårdade yttre verkar så perfekt. Jag vet inte. Det är ju härligt om man verkligen lever ett liv där man på riktigt mår bra och känner att allt flyter på med lätthet. Men jag tror nog att alla går igenom tuffa saker i sina liv förr eller senare. Även om det inte syns utåt.
Ett hållbart liv i mitt personliga liv är ett liv där grundtonen är att jag och mina närmaste mår bra. Man är inte ständigt lycklig, fylld av energi och optimal hälsa. Men ett hållbart liv innefattar för mig att leva på ett sätt som gör att jag gör det jag kan för att kunna må bra för det mesta.
Hållbarhet innefattar att inte ha krav på mig att få ihop hundra pusselbitar och hetsa vidare i allt snabbare takt. Det handlar om grunderna för hälsa och för att kunna må bra. Att leva livet på en nivå som jag mår bra i, inte snegla på andra och försöka leva upp till det som de lever eller de ideal som verkar genomsyra hela samhället. Hållbarhet för mig är att lyssna inåt och försöka leva utifrån det jag mår bra av.
På samhällsnivå handlar det också om att lyssna inåt. Vad händer i miljön, vad händer politiskt i Sverige och i världen? Hur kan vi bidra till att hela det på ett hållbart sätt. Att lyssna inåt på riktigt och inte bara välja det som ger mest pengar eller flest röster. En hållbar värld. Inte bara Sveriges lilla privata damm utan hela världen. För vi är inte frikopplade från andra. Vi hänger ihop. Det vi gör påverkar andra.
I mitt utforskande av ett hållbart liv för mig ingår ju också de som finns omkring mig. Jag lever inte ensam på en ö. Det jag gör påverkar min familj, mina arbetskamrater, vännerna och i allt vidare cirklar fler människor. Därför är hållbarhet inte att köra mitt eget race.
Egentligen är det ingen av oss som mår bra på någon annans bekostnad. Så hållbarhet handlar både om mig själv och om mig i ett sammanhang. Det är därför jag är intresserad av pusselbitarna. Det är därför jag undrar hur andra gör. För pusselbitarna är hela livet, vardagen, mina närmaste, jobbet och ekonomin. Att få ihop allt det samtidigt som jag tar hand om mig själv.
För att få ihop mitt livspussel måste jag börja med det mest grundläggande. Att bygga en stabil hälsa och hitta någon sorts balans i livet för att energin ska räcka. Det är därför jag vill fokusera på maten, den fysiska träningen såväl som den mentala och på att hitta en hållbar nivå i allt jag gör.
En stark och stabil grund för att få ihop hela livspusslet och för att leva andra halvan av mitt liv på ett mer hållbart sätt. Från den plattformen kan jag sedan också bättre bidra till andra och till samhället i stort. Utifrån den plattformen kan jag engagera mig mer i hållbarhet i större sammanhang. Men det börjar här, i mitt eget liv just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s