Utmattning

Utmattningssyndrom

Efter mer än ett års uppehåll i bloggandet är jag igång igen. Året som har gått, 2015 – 2016, har varit tufft. Förra våren ökade stressen i mitt liv mer och mer trots mina försök att använda verktyg för stresshantering. Sommarens ledighet räckte inte till för den återhämtning jag behövde. När hösten kom blev det allt svårare att orka. I oktober kraschade jag.
relax-569318_640
Efter det har sex månaders sjukskrivning följt. Utmattningssyndrom. I början orkade jag knappt stå på benen. Men bit för bit kom orken tillbaka lite i taget. Efter fyra månader anmälde jag mig till en internetbaserad KBT behandling för att arbeta med mina egna höga krav på mig själv. För jag inser att en del av problemet ligger i just det. Att jag ställer höga krav på mig själv både yrkesmässigt och privat.
Det är givetvis inte den enda faktorn. En annan faktor har varit situationen på mitt jobb. Ytterligare en faktor har funnits i mitt privatliv. Alla dessa tillsammans körde slut på mig.
Jag ville ta itu med det jag själv kunde göra något åt för att tillfriskna och för att förhoppningsvis inte hamna där igen. Så KBT var en sak jag själv kunde ta tag i.
KBT handlar om att lära sig mer om sitt problem. Bli medveten om mekanismerna, vilka konsekvenser de får för mig och vilka fördelar de kanske ger. Efter det får man hjälp med olika verktyg för att förändra sitt beteende och sina tankar. Man får verktyg för att öva sig på olika saker för att komma tillrätta med sitt problem.
Så jag gick den här behandlingen i två månader. Den har varit jättebra. Jag har börjat förstå mer av hur jag fungerar och jag har fått verktyg för att komma tillrätta med de höga krav jag har på mig själv. Jag har fått öva på olika sätt i olika situationer. Nu är behandlingen slut och nu börjar arbetet med att fortsätta på egen hand.
beach-394503_640
Jag har precis börjat komma tillbaka till jobbet igen på 25 procent. Bit för bit ska arbetstiden trappas upp. Fortfarande är jag väldigt trött. Efter en förmiddag i barngrupp är jag ganska slut. Och det värsta är huvudet. Det är huvudet som blir trött fortast. Det tar liksom stopp och det går inte att fokusera eller tänka mer. Efter ett par dagar på jobbet får jag huvudvärk.
Så jag vet inte var det här ska landa riktigt. Jag hoppas att det ska bli bättre med huvudet och orken. Så att jag mer och mer klarar att jobba igen. När jag kommer hem blir det nu mest vila. Men att röra på sig ute är bra så det försöker jag få till.
Bloggen får alltså nu en liten nystart igen. Den kommer att fortsätta på samma tema som innan. För jag är ju fortfarande här i processen att finna vägar att må så bra som möjligt i livet. Men nu får den kanske ett lite större innehåll av olika strategier och verktyg som jag provar ihop med min egen process. Inte bara mindfullness som nog var det största innehållet tidigare.
Just nu provar jag flera verktyg mot ökad hälsa och välmående. Och det är de och min process i detta som jag kommer att skriva om. Jag vet ännu inte hur ofta jag kommer att skriva inlägg. Det får växa fram.
Välkommen att kika in om du vill följa min process. Kanske får du lite inspiration och idéer till din egen process. I så fall är det ju underbart. Skriv gärna en kommentar. Oavsett så är du välkommen hit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s