Utmattning

Trött igen…

Intensivt trött efter två och en halv timmes arbete. Hur är det möjligt? Hur kan man bli trött bara av att vistas tillsammans med andra människor? På förskolan? Det känns liksom ofattbart och konstigt. Men så är det.
På väg hem i bussen, vid lunch, höll jag nästan på att somna. Huvudet känns dubbelt så stort. Tomt. Jag kan inte fokusera eller följa en tråd i ett samtal. Orkar inte. Kan inte. Fastän jag vill. Fastän jag verkligen försöker.
Och om en vecka ska jag öka från 25 % arbete till 50 %. Hur kommer det att vara då? Tidigare sa läkaren att jag behövde få vila och återhämtning. Att mitt huvud och min kropp behövde det för att läka. Till slut blev jag bättre och orkade lite mer.
Så nu efter sex månaders sjukskrivning har jag börjat jobba. 25 % bara. Och återigen orkar jag knappt stå upp och laga mat här hemma. Vill bara sova. Vila. Så vad betyder det? Behöver huvudet precis som innan vila och återhämtning fortfarande? Eller blir det automatiskt så att huvudet efter en viss tid kan öva upp sin ork och sin förmåga att fungera igen?
Jag vet inte. Jag vet bara att jag vill må bra. Jag vill ha ork och energi. Jag vill kunna göra allt jag älskar. Jag vill kunna jobba. Jag vill ha en bra ekonomi. Och jag gör allt jag kan komma på för att kunna må så bra som möjligt.
Jag har förändrat kosten så att magen och kroppen mår bättre. Jag övar mig i mindfullness och olika tankeverktyg för att inte ställa för höga krav på mig själv. Jag promenerar utomhus för att jag mår bra av det. Åtminstone gjorde jag det innan jag började jobba igen. Nu orkar jag inte, återigen. Jag försöker lyssna på kroppen och själen så mycket som möjligt. Men det räcker inte fullt ut.
Jag behöver acceptera att det är så här det är just nu. Att orken fortfarande inte hållet jämna steg med viljan. Men vad jag undrar är just nu om det kommer att bli bättre? Går det att öva upp orken medan man jobbar när man har varit i ett utmattningssyndrom? Går jag rätt väg i ett tillfrisknande genom att jobba och öka min arbetstid trots att tröttheten är så stor?
Läkaren verkar i alla fall tänka så. Arbetsgivaren också. Så då är det nog så. Eller?
Om två veckor är det nytt läkarbesök. Då ska jag ställa lite fler frågor. Men just nu kan jag mest bara vila.
Jobba och sedan vila. En dag i taget. Det blir nog bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s