Sinnesfrid

Tacksamhet

Att regelbundet påminna sig själv om vad man uppskattar i sitt liv är ett enkelt sätt att uppleva glädje på. Det är något som jag har märkt gör skillnad i mitt liv. När jag varje morgon ägnar en stund åt att verkligen känna glädje och uppskattning och tacka för några saker i mitt liv så känner jag mig oftast gladare och mår bättre. Det hjälper mig också att få syn på de små saker i livet som är en glädje, men som vi kanske tar för givet. En god kopp kaffe och en tonfiskomelett på morgonen till exempel.
Jag strävar efter att varje morgon skriva ner minst tre saker som jag är tacksam över i mitt liv. Finns det mer som jag vill skriva så gör jag det. Det blir en bra start på dagen. Då lägger jag medvetet fokus på det som redan finns i mitt liv och på det som jag uppskattar.
Innan min sjukskrivning brukade jag ofta gå till jobbet på morgnarna. Det tog ungefär 45 minuter. Då försökte jag också använda tiden till att känna glädje och tacksamhet över det jag såg och upplevde på vägen. Då blev det en närvaro i upplevelserna samtidigt. Jag kände mig mer levande. Upplevde med glädje duggregnet mot ansiktet och kände tacksamhet över att vara frisk och stark och kunna gå. Kunna uppleva allt det fina längs vägen. De dagar som jag gjorde det här kände jag oftast en ökad känsla av glädje och energi. Och jag kände mig mer glad över det liv jag har här och nu.
leaf-1001679_1280
Det betyder inte att det inte finns saker jag vill förändra. Det betyder bara att det blir en ökad balans i hur jag mår inombords. Istället för att älta och vara upptagen av allt som inte fungerar och alla brister som finns i mitt liv så valde jag under dessa stunder att fokusera på det som faktiskt var bra i mitt liv.
För att orka och kunna förändra behöver man ha ork, kraft och energi. Om man då dränerar sig själv från morgon till kväll med att älta bekymmer och jobbiga relationer så tappar man till slut energin och orken att förändra. Det börjar lätt kännas hopplöst och omöjligt när man inom sig radar upp allt dåligt som händer. Så jag tror på att medvetet försöka fylla på sig själv med glädje och energi för att både må så bra man kan här och nu och för att ha tillräcklig kraft att ta de steg man kanske behöver för att förändra.
Jag tror inte på att skyla över allt negativt med positivt tänkande. Ibland behöver man gå in i sina jobbiga känslor och reda ut saker. Man behöver också, tror jag, acceptera att allt inte är på topp alltid. Tillåta sig att känna sina känslor av sorg och frustration. Acceptera att livet är på det sättet. Och sen ta nya tag och gå vidare. Men jag tror också att många av oss har lätt att fastna där. Att fortsätta älta och gräva ner oss. Att klaga över hur andra beter sig, över samhället, politiken, chefen, partnern och allt som uppstår i livet. Och det leder oftast inte oss framåt i livet. Det gör bara att vi mår dåligt.
Därför tror jag på att en väg bort ifrån det är att någon gång under dagen tänka på de saker som vi verkligen uppskattar att ha i våra liv. Verkligen känna känslan av glädje över det. Då fyller vi på oss själva med ny kraft. Då påverkar vi vårt eget liv och mående på ett sätt som gör skillnad.

Så nu ska jag gå ut i regnet och njuta av allt jag möter en stund. Ett sätt att fylla på må bra kontot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s