Blogg · Livsstil

En salig blandning av allt…

Julen närmar sig och det jag tycker allra mest om med den här tiden är känslan av magi i luften. Det är nog något jag burit med mig sedan jag var barn och de känslorna har liksom inte försvunnit. Trots att jularna inte alltid varit särskilt perfekta. De har varierat precis som livet varierar. Men att tända adventsljusstaken och pynta hemma med tomtar och annat som hör julen till ger mig glädje.

20181208_113607

Hemma hos mig är ingenting särskilt heligt. Jag blandar friskt och tar det jag tycker om från höger och vänster. Jag har inga problem med att blanda in andra religiösa eller andliga symboler och firar också gärna andra traditioner än de som jag växt upp med. För varför ska jag inte ta alla tillfällen jag kan till glädje och magi i livet? För mig är andlighet och magi ständigt närvarande och har inget med religion att göra.

denys-nevozhai-191635-unsplash

Jag har utforskat religion och livsåskådningsfrågor i hela mitt liv för det intresserar mig. Det jag har kommit fram till för egen del är att jag är en troende människa. Men jag tror på mitt eget vis och genom en egen inre andlig känsla och övertygelse. Min tro tillhör ingen specifik religion. Men det hindrar inte att jag inte kan njuta av traditioner som är förknippade med olika religioner eller se värdet i olika andliga praktiker. Det hindrar inte att jag tycker om att vara i religiösa byggnader och tycker om både muslimska böneutrop och kyrkklockornas ringning.

2018-12-08 11.51.48

Förmodligen är jag väl en sådan där irriterande människa som plockar russinen ur kakan. Som väljer att leta efter guldkornen. Som till varje pris försöker fokusera på att hitta guldkanten, det som är positivt och som ger näring och glädje. Det betyder inte att jag alltid lyckas hitta det. Men det betyder att jag alltid, alltid försöker leta efter det och många gånger så hittar jag det. Jag vet att det kan sticka i ögonen på en del. Vet att några kanske tror att jag lever i det blå. Att jag inte ser verkligheten. Men jag skulle nog säga att det är precis tvärtom. Det är för att jag ser den krassa verkligheten som jag också ser värdet i att leta efter guldkanten. För när du lägger märke till det mörka, det svåra och det påverkar dig djupt så behöver du hitta kraft att ta dig uppåt och framåt. I mitt liv letar jag efter alla de resurserna och försöker lära mig mer och använda den kunskapen för att må bra, göra bra och leva på sätt som känns bra.

hands-1926414_1920

Så det här är jag. Carina. Den där irriterande människan som tror att hon kan blanda och ge kring religion, andlighet, vetenskap och magi. Som i andras ögon ibland verkar leva i det blå. Carina som en del ibland oroar sig över. Trots en ålder av 51 år och ett långt liv med en del uppförsbackar. Som tagit sig upp och vidare åtskilliga gånger i livet. Det här är jag. En del av den jag är. Och ingen av oss är en enda. Vi är ofta många olika saker och har många olika sidor och aspekter. Många facetter i en och samma person. Det är ju det som är så spännande i mötet med en annan människa. Att var och en av oss faktiskt kan vara en annan nästa gång vi möts. För mellan mötena kan det ha hänt mycket inom en människa. Så tänk om vi istället för att låta varje möte färgas av förutfattade meningar och en tro på en egen sanning om den andre skulle möta den andre med nyfikenhet? På nytt varje gång. För vi är alla en sammansättning av det gamla och en del nytt som vi möter dag för dag.

hospice-1793998_1920

Idag är jag alltså tillbaka med mina lååånga inlägg här igen 🙂 Det har varit en period av att ta hand om mig och göra de saker som behöver göras. Fokus i mig är alltid att hitta min egen riktning och på vägen leta efter alla guldkorn jag kan hitta. Livet har lärt mig att det är mina viktigaste strategier. Jag är ärlig om vem jag är här på bloggen och om vad jag är i just här och nu i livet för att kanske på något vis få andra att se både sin egen styrka och sina egna möjligheter såväl som andras. Att visa på mina strategier och verktyg, min väg och mina tankar för att kanske bidra till att någon annan kan hitta något som leder dem vidare i sina egna liv. Därför innehåller bloggen både en del av mina svårigheter och motgångar men också de verktyg, strategier och den inställning jag har. Den innehåller både det som är tufft och det som ger glädje. Så som livet är.

nathan-dumlao-264909-unsplash

Livet är inte alltid på topp. Men det betyder sällan att jag är helt under isen. Det betyder att så här är livet just nu. Det betyder att jag då går in extra mycket i mina strategier och verktyg. Det betyder att jag lägger all kraft där, i det och fokuserar på guldkornen. Då finns ingen plats att bära andras oro kring mig. Jag är inte orolig för mig själv och mitt liv. Det finns oro kring olika saker just nu och det är de jag hanterar på de sätt som jag av erfarenhet vet fungerar bäst för mig. De sätt som också är starkt färgade av min inre värdegrund. Det är den där djupa värdegrunden och inre tron som ibland krockar med andras övertygelser. Och det är de olikheterna som kan skapa oro.  Vi växer när andra tror på vår förmåga och våra egna resurser på olika sätt och det är där vi också bäst visar vår kärlek för varandra. Det är viktigt för varje människa att få känna sig kompetent och kapabel.  Det är viktigt att få känna att vi bidrar till någon annan på ett bra sätt. Det bästa vi kan göra för varandra är att ha en tilltro till den andres förmåga. Hjälpa om vi kan och vill men framför allt ha en tilltro till den andre. För när andra tror på oss och vi själva tror på oss så ger det kraft.

jonas-vincent-2717-unsplash

Vi bidrar allra bäst till andra genom att själva leva på sätt som kan inspirera. Det är långt mer verkningsfullt än att berätta för andra hur de borde göra. Bättre då att leva vår egen sanning och i så stor utsträckning vi kan berätta om vilka vi själva är och vad vi lever, vad som fungerar för oss i våra liv. Men ha en tilltro till den andre att leva sitt liv och sina erfarenheter utan att de behöver vara så som vi själva skulle önska eller som vi själva tror är rätt.

Det är en del av min värdegrund som jag gör mitt bästa i att försöka leva. Att var och en måste få följa sin väg i livet. Det viktiga är att hitta glädjen och guldkornen. Att hitta kärleken inombords. Att bidra till andra på sätt som stärker dem i deras egen kraft. Att leva och låta leva. Att vara den jag vill vara och låta andra vara det som de vill vara. Det är den sortens människa jag är inuti och försöker leva så gott jag kan. Det är nog det som syns i mitt hem också. Den som blandar friskt och försöker leva mitt liv i min egen sanning, efter min värdegrund. Som försöker leta efter guldkornen och leva ett liv som jag mår bra i. Som inte vill döma eller bedöma andra och deras val. Som vill vara nyfiken i varje möte med en annan människa. Som alltid vill lära mig mer och utvecklas. En människa som inte ger upp när livet är tufft utan istället letar efter sina egna inre resurser och använder verktyg och strategier för att ta mig framåt.

kawin-harasai-221616-unsplash

Jag är långt ifrån perfekt och jag gör misstag, beter mig på sätt som jag inte är stolt över eller misslyckas i livet på olika vis. Precis som alla andra. Men jag tror på möjligheten att förändras och förändra. Jag tror på lärande och växande. Mer och mer börjar jag få en sorts självdistans till den jag är och kapitulera inför att jag alltid kommer vara den som blandar friskt och ger ett osammanhängande intryck. För jag är osammanhängande men också sammanhängande på vissa sätt. Så mitt hem speglar den jag är på många vis.

Julpynt, tomtar, änglar och buddhafigurer i en salig blandning. Färger och former i överflöd. Böcker om vetenskap, andlighet, religion, pedagogik, biografier, personlig utvecking, romaner i olika genrer blandat med Lp-skivor, cd-skivor, färgpennor och papper, spel och dvd:er. Ljushållare, lyktor och levande ljus. Tavlor på väggarna som barn och vänner har skapat. Trångt men vi gör ändå alltid plats för fler som vill komma. Vi kan picknicka på golvet eller hämta ner en madrass från vinden. Finns det hjärterum så finns det stjärterum är ett motto hos oss.

brigitta-schneiter-466789-unsplash

Ett långt inlägg om den osammanhängande och oprecisa person jag är men som också kan vara skärpt och fokuserad. På sistone har hjärnan inte varit lika fokuserad på grund av utmattningen och då har de andra sidorna fått fritt spelrum ett tag vilket märks i min hemmiljö på mer än ett sätt 🙂

8 kommentarer på “En salig blandning av allt…

  1. Julen är väldigt mysig! Då får man kura ihop sig med familjen inne i värmen, äta gott och umgås. Nu bor inte jag så det är garanterat snö över jul (oftast är det tvärtom) men det spelar inte så stor roll. Jul är jul, liksom🎄🕯️🎆

    Gillad av 1 person

  2. Gillar din nya sida! Så fin. Och känner igen mig till tusen. Vid sjutton års ålder ungefär började jag jobba som instruktör på ett gym, där fanns en kvinna i 40års åldern som verkade hittat just detta, plockat russinen och chokladen ur bakelsen för att skapa en frid i sitt liv som inte många har. Då bestämde jag mig för att SÅ ska jag också leva. Det… det ledde universum till att sätta mig i de mest utmanande, våldsamma, vidriga och tuffa motgångar – för att idag veta att överlevde jag det.. överlever jag allt. Hakuna matata. Tror på något mycket högre. Och tror på en känsla av att jag har varit med om så mycket och fått orden att använda till att hjälpa andra. Magi. Tack för ett långt hjärterligt inlägg, tack för att du delar så öppet❤️

    Gillad av 1 person

    1. Tack så mycket för dina fina ord 💖. De värmer hjärta och själ. Ja precis så…”varit med om så mycket och fått orden att använda för att hjälpa andra”. Jag tror att det finns något meningsfullt i våra upplevelser även om det kan kännas fullständigt horribelt att se en mening i sådant som varit hemskt. Vissa saker kan man verkligen önska att man slapp uppleva. Men ur det kan ändå ofta något bra spira. Jag gillar själv bloggar som är öppna, äkta och innerliga och däribland finns din. Så tack själv ❤

      Gilla

  3. Inte är du irriterande, jag tycker att du verkar helt underbar! Och vi har ett liv( i a f som dem vi är just nu;) så det vore väl dumt att INTE försöka plocka russinen ur kakan?! Verkligheten är inget fast och beständigt utan ser helt olika ut beroende på vem man frågar, alltså borde det ofta vara svårt att döma eller se den absoluta sanningen i saker, den finns ofta inte. Man är rik om man kan se det så, och gilla både Buddha och Änglar, om det är det man mår bra av. Jag tror på både änglar , magi och lite till. Och älskar dina långa och kloka inlägg. Kram!

    Gillad av 1 person

  4. Hej! Jag har saknat dina inlägg. Jag känner igen mig så mycket. I mitt hem är det en salig blandning av IKEA, loppis, antikt, afrikanska masker och tomtar.
    Och min tro är liknande din. Lite Gud, uppväxt i kyrkan som jag är, men lite rebellisk eftersom den tron tvingades på mig. Lite Feng Shui, tankens kraft, en aning buddism, lite flum (healing/häx och humbug😄) och när jag gjort de 12 stegen och fick välja en makt högre än mig själv…….och lite till. Bara man tror på nåt. Bara man har nån att rikta sina böner till. Bara man har lite andlighet, för det är viktigt….i alla fall i mitt liv.
    Ha det gott.

    Gillad av 1 person

    1. Ja exakt så!! ❤ Vi verkar ganska lika i vår livsåskådning, alla de delarna finns i min värld också 😊. Dina tankar och att få ta del av den du är, är värdefullt. Tack ❤

      Gilla

Lämna en kommentar