Blogg · Recept · Utmattning

Guldmjölk

Jag är en person som inte riktigt nöjer mig om något inte fungerar. Letar alltid efter nya vägar, strategier och verktyg om något skaver i livet. Jobbar med mig själv i första hand. Försöker om möjligt problemlösa om det handlar om något yttre. Först efter massivt arbete utan framgång så får jag finna mig i att acceptera läget. Det finns strategier även för det 🙂

Men som utmattad har jag verkligen på alla vis jag kunnat letat efter byggstenar som kan hjälpa mig i att återfå hälsan. Alla stenar är värda att vända på för att bygga hälsa. Ingen avfärdas. Jag vill bli frisk! 

rocks-1150021_1920

En av dessa stenar som jag hittat och vänt på är som jag skrivit om tidigare: Utmattningsskolan som Lena Holfve har skapat. Hon bygger utmattningsskolan utifrån sin egen friskresa. Hittills har de strategierna hjälpt många. Hon menar att utmattningssjukdomar är betydligt mer komplexa än vad vi i Sverige ser. Det är inte nödvändigtvis så att de enbart hänger ihop med stress, arbetsbelastning eller ens har med psykisk ohälsa att göra. De strategier som vården tar till hjälper inte särskilt mycket. Många bli sjuka om och om igen. Om vi låser oss fast vid att utmattning enbart handlar om psykisk ohälsa och tror att vi kan medicinera bort det med antidepressiv medicin så är vi fel ute. En del kan blir hjälpta av det om det även finns en depression med i bilden, men inte annars. Det har redan konstaterats att terapi inte hjälper för att göra oss friska från utmattning. Sjukvården famlar och ingen vet riktigt utan gissar sig fram i stor utsträckning. Vi som är sjuka får vila oss friska, får medicin som inte hjälper, får gå till psykolog utan att det hjälper och om du ändå inte blir tillräckligt frisk så står du där med raserad ekonomi och ett raserat yrkesliv.

20181024_112057

Det är därför jag vägrar att stå och se på utan att själv vända på varje sten. I Utmattningsskolan finns flera strategier som man tar sig igenom bit för bit. De handlar till en början om att försöka minska hjärndimman och dämpa inflammationen som kan vara en bakomliggande faktor. Sedan följer flera steg där vi får leta efter en eventuell rot till problemet och åtgärda det. Det kan handla om flera saker. I min värld så vill jag inte utesluta att det ligger en sanning i detta. Jag har inget att förlora på att prova. Det värsta som kan hända är att jag åtminstone hjälper min hälsa på andra sätt. Jag tror att vi alla är hjälpta av att tänka i termer av hälsa utifrån flera olika perspektiv och inte låsa oss fast vid att sjukvården ska fixa oss. 

Jag kommer inte gå in på i detalj vad Utmattningsskolan har för olika strategier. Är du intresserad av det så rekommenderar jag att du själv letar reda på Utmattningsskolan på Facebook eller skaffar Lenas olika böcker om det här. Den första boken heter Utmattad och handlar om hur du blir fri från hjärndimman. Det jag vill dela med mig av är receptet på Guldmjölk. Det är det första steget mot att få bukt med hjärndimman.

turmeric-3251560_1920

Jag kommer att skriva om hur du justerar receptet utefter AIP-kosten om du följer den just nu. Men jag vet att Lena Holfve anser att alla ingredienser är viktiga i receptet. De fyller olika funktioner. Därför utesluter jag inget från grundreceptet när jag lägger upp det här, utan gör enbart tillägg i texten om hur jag själv har justerat just nu när jag äter enligt AIP. Guldmjölken är tänkt att bli en långvarig följeslagare. Det kan ta olika lång tid innan den ger effekt på hjärndimman, ibland går det snabbt och ibland tar det längre tid. Ingredienserna i Guldmjölken är hur som helst bra att få i sig eftersom de är antiinflammatoriska.

Guldmjölk

Rör ihop i en gryta på spisen:

0.5 dl gurkmeja

1 – 1,5 dl vatten

1/3 tsk svartpeppar (Svartpeppar som innehåller piperin ökar biotillgängligheten i gurkmeja och är därför en viktig ingrediens om du tål den)

1 tsk kokosolja

Sjud ordentligt på spisen i ca åtta minuter. Det ska bli en krämig pasta av det. Det går att spara i kylen i glasburk med lock i ca två veckor. Det går även att frysa in. Ett förslag är att frysa in 1 tsk i varje fack i iskubslådor.

En gång om dagen, någon halvtimme innan du ska sova, tillreder du sedan en dryck av den här pastan. En del blir tvärtom pigga av den och då kan du istället dricka den på morgonen.

Dryck

1 tsk gurkmejapasta

3 dl kokosmjölk (späd med vatten, mandelmjölk eller liknande i början eftersom det kan  vara lite väl mäktigt med så mycket kokosmjölk innan du vant dig. Men försök sakta öka mängden kokosmjölk till du uppnått hela mängden.)

Tillsätt:

0,5 tsk flytande vaniljextrakt

en nypa cayennepeppar och en nypa svartpeppar

Varannan dag varierar du med att tillsätta:

0,5 tsk stött kardemumma eller 0,5 tsk äkta ceylonkanel

Värm upp alltihop på spisen på låg värme tills det börjar ryka. 

Ta av kastrullen från plattan och rör i minst 0,5 – 1 tsk äkta honung då allt har svalnat. Honung förstörs i för höga temperaturer, över +37 grader C.

Du ska lyssna på kroppen och aldrig fortsätta med något som den reagerar mot. Om du mår illa, får ont i huvudet eller på annat vis känner obehag så sluta med guldmjölken några dagar. Prova sedan igen med en mindre mängd som du sakta trappar upp.

En god idé som de flesta förespråkar är att börja med lite eftersom det är en mycket potent dryck. Börja med 10 procent av dosen och öka långsamt. 

spices-541974_1920

Om du äter en AIP kost så ska du vara försiktig med vissa kryddor. Du behöver själv avgöra ifall du vet att du tål dem eller om du till en början vill utesluta dem för att sen prova att introducera. I det här receptet ska du vara försiktig med svartpeppar, kardemumma och vanilj. Du ska helt undvika cayennepeppar eftersom det räknas till potatisväxterna som du undviker i AIP tills du har introducerat dem och inte upplever något problem med dem.

Fler recept på guldmjölk finns på flera ställen. Ett av dem är på Paleoskafferiets hemsida. De har en annan kryddsammansättning där de t ex även tillför ingefära men inte har med vissa av de kryddor som finns med här. Själva pastan görs ändå på samma sätt. De använder dessutom mandelmjölk istället för kokosmjölk. 

Här samlar jag de recept som jag själv vill använda eller redan använder och som bidrar till min hälsa. Det blir som en resurs för mig själv som kanske även andra kan ha nytta av. Idag ska jag starta om med guldmjölk igen! På AIP vis.

 

2 kommentarer på “Guldmjölk

  1. Intressant, men lite bökigt att dosera. Jag är lite för otålig människa och har svårt att få rutin på sådana där häsobrygder tyvärr. Men jag gör lite spontana dekokter i bland 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar